La moda catalana s’anticipa a les tendències del sector

Les jornades, organitzades pel Centre d’Innovació FITEX, el Clúster Tèxtil i Moda de Catalunya i ACC1Ó, van comptar amb la presència de marques consolidades com ara Sita Murt, Punto Blanco, Escorpion, Guash, G.P. Torras, Axis, Peiró Tèxtil, Inform, Massana, Textil Eltex i Manufacturas Andreu, entre d’altres. 

Durant la jornada es va posar de manifest que un dels grans reptes de les marques de moda que es troben en procés d’expansió internacional és adaptar les seves col·leccions als nous models de consum, tot mantenint la seva identitat. Aquests models de consum han estat estudiats per Josep Maria Galí de l’Escola de negocis ESADE, i Lídia Morcillo, de FITEX, en un estudi sobre tendències en els valors de consum, que revela que el món s’està polaritzant en tres models ben diferenciats.

En primer lloc, aquell en el qual pertanyen països com la Xina o el Brasil, que utilitzen la moda com a indicador d’estatus i de progrés econòmic. En segon lloc, el model encapçalat per Espanya, Itàlia, Grècia o Portugal, països on s’ha estès la cultura low cost, on els consumidors cerquen productes d’oportunitat. I, finalment, el model representat per països com Noruega, Suècia o Finlàndia, interessats en la qualitat del producte, el seu impacte local i sostenibilitat

Durant la trobada també es va parlar d’innovació en productes de moda, de la mà de Joan Vinyets, de la consultora A piece of Pie, que va ressaltar que per generar nous serveis i productes amb èxit al mercat cal fonamentar-los en les necessitats reals dels consumidors.

Vinyets també va aportar la seva recepta per construir una empresa innovadora: compartir informació amb tot l’equip, col·laborar entre els diferents membres per assolir els reptes de l’empresa i connectar amb agents clau fora i dins de la pròpia organització.

Elena Salcedo, de l’empresa BeCo, va protagonitzar la ponència amb més debat centrada en la sostenibilitat i va insistir en la idea que cal transmetre al consumidor que el model ‘Fast Fashion’ tal i com està plantejat no és sostenible i que és necessari cercar nous models fonamentats en un consum més responsable i de proximitat.

La jornada també va servir per confirmar que actualment existeix un corrent d’aproximació de fabricacions d’Àsia a la zona euromediterrània (Turquia, Portugal, Marroc, Espanya) o països de l’Est. En aquest sentit, la indústria tèxtil catalana té oportunitats de captar fabricacions, però segons Maria Pedrals, de la Consultora Cluster Development, cal pro activitat comercial i cooperació entre les pimes del país per poder respondre a les necessitats dels marquistes i distribuïdors que poden apropar fabricacions de volum al país.

Per la seva banda, Jordi Balsells, Vice President Executiu de Desigual a Àsia, va aportar algunes reflexions per accedir a aquests mercats amb més probabilitats d’èxit. Cercar socis al país es un factor clau per aconseguir resultats, però també ho és negociar amb calma i prudència, plantejar-se una implantació multicanal, treballar el país per regions, adaptar el producte de la marca al consumidor i fer una òptima gestió de mercaderies i aranzels.

Carol Teixeira, experta en moda al Brasil, va detallar les oportunitats que amaga aquest mercat. Novament, treballar amb socis locals, grups inversors en moda i grans grups industrials tèxtils són alternatives que poden ajudar a una implantació comercial d’èxit

Finalment, es van presentar diverses tecnologies d’aplicació en el sector de la moda, com ara Tueddy, una nova eina que es defineix com Spotify de la moda i que ajuda a vincular marques i usuaris amb la finalitat de produir transaccions comercials.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.