La reindustrialització del tèxtil i el valor del ‘made in EU’

Font: L’Econòmic / 22 de setembre de 2012

El sector tèxtil fa anys que aposta per potenciar la internacionalització d’empreses i té clar que la innovació i l’exportació són la clau per a la supervivència del sector, que a Catalunya dóna feina a 103.915 persones i agrupa 1.750 empreses.

Des de fa un temps, les marques de moda catalanes s’estan adonant que produir a fora ja no els resulta tant a compte i confirmen que hi ha una tendència a retornar la producció més a prop de casa. No és una qüestió de costos —perquè a la Xina, malgrat que ja no resulta tan barat fabricar-hi, continua sent més econòmic—, sinó que les empreses estan constatant el gran potencial i valor afegit que suposa tenir un producte made in Europe.

Un estudi de prospectiva de mercat als països nòrdics elaborat per Josep Maria Galí, professor d’Esade i soci fundador d’Axis Consultants, posa de manifest una tendència que valora la qualitat social del producte. “Es tenen en compte els aspectes funcionals de les peces tèxtils, la sostenibilitat, el tacte, les matèries primeres… Hi ha un retorn a legitimar els intangibles de marca a través del know-how”, segons afirma Galí.

Una aposta del teixit empresarial català

Aquest nou escenari resulta una oportunitat de negoci per a les marques catalanes tèxtils, i moltes d’elles ja ho estan aprofitant. És el cas de la firma de cotilleria nupcial Emperatriz, amb seu i fàbrica a Molins de Rei. “Fa tres anys que estem apostant per fer de la fabricació a Barcelona el nostre punt fort”, assegura a L’Econòmic el director general de la marca, Jaume Bassons. 

Emperatriz, que exporta el 25% de la seva producció, havia fabricat algun producte a fora anys enrere però “les peces no s’identificaven amb la nostra marca”, comenta Bassons. Ara l’objectiu de l’empresa és augmentar les vendes a l’estranger i obrir mercat a l’Amèrica Llatina, Dubai o Noruega, on “valoren moltíssim el fet que el producte estigui fet a Europa”, assegura Bassons. 

Com ell, el director general de Punto Blanco, Josep Ignasi Reixach, explica a L’Econòmic que el seu producte estel·lar, el mitjó de fil d’Escòcia, sempre s’ha fabricat a Igualada, i que malgrat que altres productes que ofereix la seva marca estan fabricats a fora, quan volen qualitat envien la producció a Portugal

“Amb la crisi s’ha d’explotar el tema made in Europe. Els turistes xinesos quan entren a botigues europees el primer que fan és mirar on està fet. Si veuen que està fet al seu país no ho volen”, explica Reixach. 

Per la seva banda, la directora general d’Aretex (marca Cóndor), Roser Ramos, explica al diari econòmic que la seva firma fa cinc anys que va provar de fabricar a la Xina però no s’hi van sentir a gust. “Estem acostumats a estar a sobre de la producció i volem dir que el que fem ho fem a Catalunya”, subratlla Ramos. L’empresa comenta que el mercat rus i nord-americà els funciona “de meravella” i que allà “aprecien el producte europeu amb un disseny específic”.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.