El cicle “La innovació al dia” centra ara la seva mirada en les noves aplicacions tècniques en el sector tèxtil

La jornada es va estructurar com un fòrum de reflexió, discussió i debat, conduit per Feliu Marsal, director del Centre d’Innovació Tecnològica CTF, i Daniel Palet, sots director del mateix centre i expert en temes llaners. 

La primera part va constar d’una exposició per part dels dos ponents en la que es varen donar a conèixer les diverses possibilitats d’innovació en els productes llaners per a diverses aplicacions. En aquest sentit, es van citar els teixits de llana ultralleugers, les llanes fines, el merceritzat, la llana en relleu i llana sotmesa a contracció, aplicables a teixits de punt o la llana devoré, aplicable a teixits tant de punt com de calada.

També es van destacar les propietats de la llana orgànica i la llana ecològica i les diferències entre els conceptes de llana produïda orgànicament, productes de llana ecològica i productes que contenen llana orgànica, d’acord amb les regulacions actuals.

En l’àmbit dels acabats, es va fer referència a les innovacions en l’aplicació de colorants naturals en estampació digital, l’acabat amb microesferes de vidre i especialment en l’aplicació de microcàpsules en el procés de filatura que, a diferència de l’aplicació sobre el teixit, millora la resistència de l’acabat al rentat domèstic.

Així mateix, es va fer un breu repàs a les principals tendències en l’àmbit de les fibres químiques, especialment de les acríliques, les aramides, polièster i poliamides i es va fer menció a un fil plàstic desenvolupat pel Centre d’Innovació Tecnològica CTF.

Les aplicacions de teixits i teles no teixides produïdes amb llana o les seves mescles abasten des de la indumentària esportiva, medicina, filtració, aïllament en construcció o embalatge. A més, es va fer especial menció a les samarretes per a hiperhidròsics i mitjons antiolor, desenvolupats pel mateix centre i l’empresa Sutran

Finalment, Javier Jiménez, responsable de l’equip de tecnologies tèxtils del Departament de R+D del Centre Tecnològic Leitat, va presentar els resultats del projecte Fibnatex, en el que el Centre participa i que té com a objectiu la obtenció de fils de cànem.

Per acabar, els ponents van posar a disposició dels assistents les mostres físiques dels productes exposats i es van crear diversos grups de treball per debatre sobre el contingut de la jornada.

 

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.