El tèxtil català es reinventa i busca tècnics i enginyers formats al segle XXI

Des de fa uns anys, la indústria tèxtil catalana està centrant esforços en “la roba de disseny i el tèxtil amb components tecnològics“, segons va explicar el secretari general de la Confederació de la Indústria Tèxtil catalana (Texfor), Andrés Borao, en la presentació d’aquesta nova oferta formativa.

“El sector ha sofert una revolució de concepte, s’ha sanejat i s’ha redimensionat”, va afegir, i assenyala que el 2011 es va assolir un rècord d’exportacions, amb 9.566 milions d’euros a escala estatal.

Les prop de 3.000 empreses tèxtils catalanes necessiten urgentment persones formades en aquests nous mètodes de producció. La davallada del sector a principis de segle va suposar l’extinció de les titulacions formatives vinculades a la indústria, més enllà de moda i confecció. Ara que revifa, es troba que “no hi ha cicles formatius de tèxtil i les empreses (la majoria pimes de menys de 30 treballadors) han de formar els seus propis operaris des de zero“, va apuntar el director general de formació professional, Melchor Arcarons.

Una formació teorico-práctica adaptada als nous temps

Per això, Texfor i el Govern han arribat a un acord per obrir un cicle formatiu de grau mitjà sobre Fabricació i ennobliment de productes tèxtils, que s’impartirà a l’Institut de Terrassa i disposarà de 25 places.

El primer any, els estudiants combinaran la formació teòrica a l’institut amb una part pràctica a les instal·lacions de l’escola d’enginyeria tèxtil de la UPC a Terrassa. Allà aprendran a utilitzar maquinària d’última generació que s’utilitza en el procés de producció de teixits i coneixeran de primera mà les innovacions tecnològiques fruit de la recerca aplicada al tèxtil.

Quan passin a segon, a partir del curs 2013-14, els alumnes dividiran el seu temps entre l’institut, l’escola d’enginyeria i una empresa. Per a aquesta titulació, s’ha optat per la modalitat de beques remunerades perquè els alumnes facin una rotació per diverses empreses i aprenguin diversos tipus de feina.

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.