Cada cop són més les notícies que parlen sobre sostenibilitat i tèxtil. Normalment és en positiu, ja que la seva aplicació acostuma a esdevenir un avantatge competitiu per a les empreses i és sinònim de noves oportunitats de negoci.
Aquest mes de desembre, per exemple, s’ha desenvolupat amb èxit un mètode per fabricar catifes 100% biodegradables. Un equip format per químics, biòlegs i enginyers químics de la UPC, en col·laboració amb la Universitat de Gaiz (Àustria), ha aconseguit que una catifa, convenientment triturada, es converteixi en un substrat per cultivar-hi vegetals i fongs.
Els impulsors, però, no van venir del món acadèmic, sinó de l’empresarial. Tres empreses holandeses del sector tèxtil van contactar amb aquest grup de científics per veure si era possible trobar un procés que permetés tancar el cicle de vida de les catifes sense produir residus. El làtex, un cop es crema, genera gasos d’efecte hivernacle que malmeten el medi ambient.
I és que el làtex, un material força car que requereix d’un tractament específic per endurir-lo, representa un 70% del pes de les catifes. Per tant, la supressió del làtex redueix els costos de producció de les empreses.
En aquest moment, les empreses holandeses que van fer l’encàrrec estan en condicions d’engegar la producció i són les propietàries de totes les patents. Aquesta innovació es presentarà oficialment al mes d’abril a la fira Floriade 2012.