La Jornada “Tex4Future: Noves oportunitats i Tendències“, impulsada per l’Institut Municipal de Promoció Econòmica de Mataró (IMPEM) amb la col·laboració dels ajuntaments de Badalona, Manresa, Igualada, Terrassa, Sabadell i la Diputació de Barcelona en el marc del projecte ‘Una xarxa innovadora per a la competitivitat i la inserció‘, es va celebrar amb gran èxit ahir 1 de desembre al Tecnocampus Mataró – Maresme.
Els assistents van poder conèixer de primera mà els resultats de diversos estudis sobre les tendències i models de negoci del sector, els nous perfils professionals detectats, la sostenibilitat com a avantatge competitiva per a les empreses o benchmarketing europeu, per aprendre dels millors. Els estudis presentants a la jornada es poden consultar i descarregar des de la secció ‘Biblioteca‘ d’aquest web i des del canal Slideshare de Tex4Future.
La trobada també va servir per explicar a tots els assistents el projecte ‘Una xarxa innovadora per a la competitivitat i la inserció‘, que treballa per a canviar el model productiu del sector tèxtil i en el qual s’emmarca el llançament del portal Tex4Future.
Hi van assistir representants d’empreses i marques tèxtils joves i amb grans perspectives de futur, i d’altres de consolidades que han sabut aprofitar nous nínxols de mercat, transformar el seu model de negoci o reorientar la seva producció, per exemple caps als teixits d’ús tècnic, destinats a l’automoció o l’agricultura, o els teixits reciclats i ecològics. De fet, cada cop són més les empreses que opten per un model de negoci sostenible, que els especialitza en el mercat i els obres noves oportunitats de negoci.
El centre tecnològic Cetemmsa i el propi Tecnocampus, seu de la jornada, van demostrar les possibilitats i beneficis de la col·laboració empresa – universitat per recuperar el liderat en el disseny tèxtil aplicant propostes tecnològiques innovadores, com ara els teixits intel·ligents o l’electrònica impresa. El resultat: productes diferents i d’avantguarda a introduir en el mercat. Aquestes noves tecnologies i línies de recerca es poden consultar també al portal Tex4Future.
Respecte el mercat laboral, el Gestor de la producció i el Personal Shopper són els dos nous perfils professionals detectats i definits en un dels estudis presentats a la jornada, que també va posar de manifest que les demandes laborals del sector moda i retail no han parat de créixer tot i la situació econòmica actual, sent el Departament de màrqueting i de productes les àrees que més han crescut en els darrers temps.
Les ponències i taules rodones van servir per posar de manifest fins a quin punt el territori, la societat i les empreses han canviat en els darrers 15 anys i com es fa més necessari que mai reinventar el futur. A la jornada es van donar molts exemples i recomanacions per fer-ho, des de la cooperació entre empreses per ser més competitius fins a la internacionalització, passant per la diferenciació de marca, la innovació aplicada als processos logístics i productius i l’aposta per l’e-commerce.
Finalment, la taula rodona sobre el mercat asiàtic va saber donar resposta a la pregunta ‘Estan tornant les produccions d’Àsia?‘. Efectivament, aquesta tendència ja s’està notant a casa nostra. Moltes produccions deslocalitzades estan tornant a Catalunya. Marquistes i distribuïdors preveuen desplaçar un 15% de la seva fabricació asiàtica a la zona euromediterrània. Les empreses que ofereixin qualitat, servei i preus competitius en els propers 2 anys estaran capacitades per captar aquest nou segment de mercat.
Per altra banda, al llarg de la jornada, els assistents van disposar de diversos espais de networking per establir aliances i ampliar la seva xarxa de contactes professionals.
En definitiva, la jornada va servir per destacar que, si bé s’ha destruït molta indústria tèxtil, la recuperació del sector és possible. I no només això: també és molt necessària. Cal adaptar-se, i amb urgència, als nous temps, al nou consumidor i establir dinàmiques col·laboratives. I sobretot, tornar a creure en una tradició tèxtil de més d’un segle d’història.
La jornada es va poder seguir en directe pels canals 2.0 de Tex4Future: Facebook i Twitter. Aquest últim, a través del hashtag #jornadatex4future.