El 8 de febrer va tenir lloc a Ontinyent la reunió d’inici del projecte europeu EU-TEXTILE2030.
El projecte, cofinançat pel programa COSME – Clusters go to International de la Comissió Europea, té com a principals objectius:
-
Consolidar el clúster europeu de Materials Tèxtils Avançats.
-
Desenvolupar una estratègia d’internacionalització conjunta.
-
Enfortir i estendre la competitivitat de les pimes europees del sector a nivell internacional.
ATEVAL i l’AEI Tèxtils són socis del projecte, essent-ne ATEVAL el coordinador. Participen al consorci 5 clústers més de tèxtils tècnics: CLUTEX de la República Txeca, POINTEX d’Itàlia, UP-TEX i TECHTERA de França i SACHSEN! TEXTIL EV d’Alemanya.
EU-TEXTILE2030 dóna continuïtat a TEXTILE2020, projecte dut a terme de 2012 a 2014, pel mateix partenariat i en el qual ja es va desenvolupar el world-class cluster de materials tèxtils avançats per coordinar les activitats de la cadena de valor d’aquest sector a nivell europeu i es va definir una estratègia comuna com un element clau per accelerar el progrés tecnològic i l’accés als mercats en tercers països. Es van implementar activitats internacionals pilot: quatre viatges oficials al Brasil, Japó, Tunísia i Estats Units; participació conjunta en diverses fires internacionals i un estudi sobre el sector de protecció personal a Brasil, entre d’altres.
EU-TEXTILE2030, que es desenvoluparà fins a novembre de 2019, té previstes les següents activitats principals, de les que podran beneficiar-se’n els membres dels clústers participants:
-
Missions empresarials a: Israel, Colòmbia, Japó-Corea-Taiwan i Sud-àfrica.
-
Elaboració d’estudis de mercat dels països objectiu.
-
Participació conjunta sota el clúster europeu EU-TEXTILE2030 en 2 fires internacionals a Colòmbia i Taiwan.
-
Formalització de l’associació europea que representi el clúster europeu de Materials Tèxtils Avançats EU-TEXTILE2030 amb seu a Brussel·les i desenvolupament de la seva estratègia a curt i mig termini.
El clúster europeu EU-TEXTILE2030 representarà, inicialment, més de 900 empreses europees del sector, amb la previsió que s’uneixin més socis i ampliar l’abast de l’associació.
A més dels socis, el projecte compta amb sis entitats col·laboradores, que participaran i donaran suport a les diferents activitats del projecte: la Plataforma Tecnològica Tèxtil Europea, el clúster de tèxtils tècnics del Regne Unit NWTEXNET, el clúster tèxtil portuguès Clúster Tèxtil: Tecnologia i moda; l’associació empresarial tèxtil alemanya IVGT i la italiana TEXCLUBTEC, així com Messe Frankfurt, entitat organitzadora de les principals fires de tèxtils tècnics a nivell mundial.