LIFE-FLAREX és un projecte del Programa LIFE que té com a objectiu reduir l’impacte sobre el medi ambient, la salut i la seguretat dels retardants de flama que s’utilitzen actualment en la indústria tèxtil i de les seves futures alternatives, analitzant el seu impacte mediambiental i les seves funcionalitats i promovent el compromís de substitució entre les empreses europees del sector.
El consorci del projecte LIFE-FLAREX va viatjar a Itàlia per participar en l’esdeveniment de networking Boostalps a Milà el 18 de desembre i per dur a terme una reunió de seguiment del projecte, els dies 19 i 20 de desembre, a Biella.
En Boostalps, representants de l’AEI Tèxtils i POINTEX van participar en la sessió de networking per trobar sinergies entre la indústria tèxtil i la indústria de l’automòbil.
Els dies següents, el consorci es va reunir a Citta Study, a Biella, seu del clúster italià POINTEX, on es va revisar en profunditat el progrés de totes les accions del projecte. Diversos punts es van tractar en detall; en particular, els assajos preindustrials dels diferents retardants de flama alternatius ressalten el potencial d’alguns d’ells. Els resultats complets d’aquests assajos estaran disponibles a finals de febrer juntament amb els dels primers assajos industrials, que es realitzaran durant la primera meitat de 2019. Diverses empreses ja han confirmat la seva participació: Bonditex i Pertex a Espanya, TF2000 i Giordanetto a Itàlia.
Altres aspectes importants discutits durant la reunió van ser el pla estratègic per promoure la substitució cap a substàncies químiques més segures en el procés d’acabat de tèxtils. Es va decidir definir una estratègia conjunta per a totes les regions involucrades en el projecte i buscar sinergies regionals amb els programes i autoritats en curs. És important donar a conèixer les millors pràctiques i experiències amb les que les empreses poden relacionar-se per establir una comunicació efectiva que permeti que altres empreses segueixin i liderin el procés de substitució.
Finalment, la reunió va incloure una revisió de les diferents activitats de difusió i comunicació que s’han realitzat durant la primera meitat del projecte. Cal destacar la presentació del projecte en diverses conferències internacionals, incloses ECOFRAM, SETAC, avniR i la 8a conferència internacional sobre investigació aplicada en tèxtils.