El 27 de novembre va tenir lloc, a la seu del Centre Tecnològic Leitat, el Mirador de mercat tèxtil-packaging, organitzat conjuntament pel Clúster del Packaging i l’AEI Tèxtils.
Els miradors de mercat són sessions per a promoure el coneixement entre sectors complementaris; generar networking entre diferents perfils empresarials; i la promoció de nous negocis i projectes d’innovació en col·laboració, impulsats pels clústers. Persones tractores membres dels clústers, treballen en clau d’innovació oberta per co-crear idees de nous desenvolupaments que s’anticipin i donin resposta a les tendències i necessitats dels consumidors.
La jornada va comptar amb la participació de 25 representants d’empreses i organitzacions d’ambdós clústers.
Va obrir la sessió el Sr. Sergi Artigas, del Centre Tecnològic Leitat, President de l’AEI Tèxtils i Secretari del Clúster del Packaging. A continuació, Aleix Fortuny, del Barcelona Institute of Packaging va presentar les principals tendències i reptes de l’envàs i l’embalatge al sector industrial tèxtil.
Seguidament, dues empreses membres de l’AEI Tèxtils, Manufacturas ARPE i FINSA – Filtros Industriales, varen presentar les seves respectives empreses i els reptes relacionats amb el packaging als que han de fer front en la seva activitat industrial i comercial.
Els principals reptes, que es podrien generalitzar a altres empreses del sector, es centren en l’ús de materials d’embalatge més sostenibles (especialment en cercar substituts al PVC) i en millorar i economitzar el packaging per al transport dels productes acabats.
Finalitzades les presentacions, els assistents varen dividir-se en quatre grups per a dur a terme un taller creatiu amb l’objectiu de generar l’aportació col·laborativa de perfils diversos en l’àmbit tant del tèxtil com del packaging, per a donar potencials solucions als reptes exposats.
Per al desenvolupament de la sessió de treball es va utilitzar el mètode SCAMPER (Substituir, Combinar, Adaptar, Modificar, Permutar, Eliminar, Reordenar), una eina que es fa servir per millorar els productes, serveis o processos existents propis o de la competència. El que pretén aquest exercici, és portar a pensar com millorar un producte existent. Aquesta dinàmica ajuda a donar les eines necessàries per gestionar la innovació i generar noves idees. Amb aquest mètode es persegueix una bona base de partida per la definició de nous serveis, productes o processos.
Passada una hora i mitja de discussió, cada un dels grups va exposar les solucions plantejades a la resta d’assistents i es va donar per tancada la sessió.
Des d’ambdós clústers es fa una valoració molt positiva de la sessió, que ha permès posar en contacte empreses amb un reptes determinats i potencials proveïdors de solucions.
La col·laboració entre clústers es converteix en una eina generadora de noves col·laboracions i nous projectes. Un exemple és el cas del projecte en curs Nou producte plàstic fabricat amb residu de la indústria tèxtil dut a terme per les empreses NG Plastics (membre del Clúster del Packaging) i LIASA (membre de l’AEI Tèxtils).