Això es va evidenciar el passat 6 de febrer a la seu del Clúster Tèxtil i Moda de Catalunya durant la jornada de presentació del curs “Eco-disseny i gestió de la sostenibilitat en el sector tèxtil i la moda”, organitzat per AITEX i el Clúster Tèxtil i Moda de Catalunya, on van exposar-se alguns exemples d’èxit en els que la sostenibilitat és compatible amb l’obtenció de beneficis socials i també econòmics.
Mostra d’això és l’esforç que s’ha fet des del sector dels adobats d’Igualada des dels anys 80 per a reduir el impacte mediambiental que generen els residus de la indústria adobera. Miquel Vila, pèrit industrial químic i tècnic en adobats, en representació del Gremi de Blanquers d’Igualada, va explicar com aquesta feina conjunta de totes les empreses del clúster de la pell els ha permès treballar per a marques del luxe que valoren la sostenibilitat dels productes.
Un altre exemple va venir de la mà de la Kavita Parmar, impulsora del Projecte IOU, que va explicar com és possible obtenir beneficis econòmics i socials utilitzant processos de producció sostenibles i de proximitat.
David Garcia, director general del Clúster Tèxtil i Moda de Catalunya va incidir en que la sostenibilitat ha de ser un objectiu transversal per a assolir els grans reptes de la internacionalització i reindustrialització del sector.
Des de Creafutur, el seu director general Guillem Ricarte va descartar els beneficis i les oportunitats que poden aportar l’eco-disseny i la sostenibilitat tant als negocis tradicionals com als negocis de nova creació.
Carmen Jover, responsable del grup d’investigació en moda, disseny i confecció, i responsable de l’àrea de formació d’AITEX, va destacar els projectes d’investigació i desenvolupament que s’estan realitzant amb empreses de l’àmbit de la sostenibilitat.
El curs “Eco-disseny i gestió de la sostenibilitat en el sector tèxtil i moda” està dirigit a tots aquells empresaris i professionals que entenen la sostenibilitat com un dels reptes de futur que ha d’afrontar el sector a curt, mitjà i llarg termini.