Els dies 3 i 4 d’octubre va tenir lloc la reunió de llançament del projecte DESTEX.
DESTEX té com a objectiu promoure la cultura de la creativitat com a catalitzadora del potencial innovador en el sector dels materials tèxtils avançats.
La reunió es va celebrar a la seu de la Universitat de Boras, a Suècia, entitat coordinadora del projecte. La AEI Tèxtils, el clúster de tèxtils tècnics de Catalunya, és un dels socis, juntament amb altres 6 organitzacions: l’escola de disseny LCI Barcelona, ??la universitat Politecnico di Milano, l’escola de disseny danesa Kolding, la consultora grega CRE.THI.DEV, el centre de formació CIAPE i el centre Material Connexion Itàlia (MCI).
El projecte va començar oficialment el passat 1 de setembre, té una durada prevista de 32 mesos, un pressupost de 318.676 € i està cofinançat per la Comissió Europea mitjançant el programa ERASMUS + a la línia partenariats estratègics per a l’educació superior, amb número de subvenció 2019-1-SE01-KA203-060379.
DESTEX pretén apropar les diferents eines basades en el disseny a les indústries manufactureres del sector dels materials tèxtils avançats. En aquest sentit, té com a principals objectius:
Donar suport als estudiants d’educació superior per adquirir les habilitats necessàries en la innovació transdisciplinària basada en el disseny industrial i creatiu aplicat al sector tèxtil; promoure la cooperació entre estudiants mitjançant un enfocament multidisciplinari; proporcionar coneixements, habilitats i competències utilitzant eines de col·laboració virtuals i, promoure l’aplicació de bones pràctiques per millorar les habilitats innovadores.
La reunió de llançament del projecte va començar el passat dijous dia 3 amb la presentació de cadascuna de les organitzacions que compon el consorci, destacant les motivacions i expectatives que tenen sobre del projecte. El responsable de cada paquet de treball va presentar el pla de treball previst per als propers sis mesos.
La primera activitat que es durà a terme, liderada per LCI Barcelona, ??en col·laboració amb l’AEI Tèxtils, serà el desenvolupament d’un MOOC (curs en línia gratuït) centrat en l’aplicació del disseny creatiu i industrial en el sector dels materials tèxtils avançats, basat en una anàlisi de necessitats, amb l’objectiu de generar una sèrie de recursos formatius com a base per a la innovació transdisciplinària.
El segon paquet de treball consistirà en el desenvolupament d’un llibre de formació per a l’escola d’estiu que s’organitzarà a la universitat Politecnico de Milano al juliol de 2021 amb un enfocament participatiu per generar solucions innovadores en el sector dels materials tèxtils avançats.
El tercer es centrarà en desenvolupar una plataforma virtual per a la innovació oberta i la formació basada en projectes utilitzant estudis de casos reals i reptes de la indústria.
Durant l’últim paquet de treball s’elaborarà un manual de bones pràctiques, compilant les lliçons apreses, les millors pràctiques del projecte i els resultats clau d’èxit.
Finalment, divendres, els integrants del consorci van visitar durant el matí les diferents instal·lacions de la facultat tèxtil de la Universitat de Boras, que disposa de laboratoris de docència i investigació, amb diverses tecnologies del procés de manufactura tèxtil: filatura, teixidura, no teixits i processos d’acabat. Destaca el laboratori de smart tèxtils, sent un dels centres pioners a Europa en aquest àmbit.