EL PROJECTE MIDWOR-LIFE ARRIBA A LA SEVA FI, PERÒ ELS SEUS SOCIS CONTINUARAN TREBALLANT PER A UNA INDÚSTRIA TÈXTIL MÉS SOSTENIBLE

MIDWOR-LIFE és un projecte cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea que té com a objectiu reduir l’impacte sobre el medi ambient, la salut i la seguretat dels actuals Dwor (productes químics repel·lents de líquids) que s’utilitzen en la indústria de acabat tèxtil i les seves futures alternatives, analitzant el seu impacte mediambiental i les seves funcionalitats.

El passat 31 d’agost, el projecte europeu MIDWOR-LIFE va completar el seu cicle i va arribar al seu final oficial. El projecte, que es va enfocar en l’estudi i l’avaluació d’alternatives més sostenibles i segures de productes d’acabat tèxtil per proveir els teixits de repel·lència a l’aigua i l’oli, ha estat actiu des del setembre de 2015, amb una durada de 3 anys.

El projecte va generar molt d’interès a stakeholders d’alt nivell que es van involucrar de diferents formes al projecte, incloent l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), l’Agència Europea de Productes Químics (ECHA) i la patronal europea de la indústria tèxtil (EURATEX). L’equip del projecte continua treballant en promoure la sostenibilitat dels diferents productes usats en la indústria tèxtil amb diferents iniciatives en marxa.

Tot i que el projecte finalitzés oficialment el 31 d’agost, el consorci seguirà realitzant tasques de comunicació i difusió dels resultats fruit del pla de comunicació After-LIFE incloent la presentació dels resultats obtinguts en un webinar organitzat pel grup global de substàncies perfluorinadas (PFCs) de l’OCDE a finals d’octubre. Aquest grup està format per experts a nivell internacional amb la missió de promoure alternatives a les substàncies tòxiques perfluorinadas usades tradicionalment en els acabats tèxtils, entre altres, per proveir els teixits de repel·lència a l’aigua i l’oli. L’equip presentarà les diferents alternatives analitzades durant el projecte amb l’objectiu d’aconseguir la substitució a nivell global cap a substàncies més segures i ecològiques.

En l’últim butlletí electrònic publicat al juliol, es van remarcar les diferents activitats realitzades en els últims mesos incloent l’esdeveniment final a Brussel·les, la publicació d’un informe dirigit al públic en general amb els principals resultats del projecte (Layman ‘s report) disponible a totes les idiomes dels participants en el projecte (castellà, català, italià i txec), el llançament d’una eina web per donar suport a les empreses tèxtils a realitzar autoavaluacions de l’impacte mediambiental causat per diferents productes repel·lents usats en acabats tèxtils, així com la publicació de els diferents informes de resultats del projecte.

Els principals resultats van ser l’anàlisi tècnica i mediambiental de diferents DWORs alternatius davant dels tradicionals. A nivell mediambiental, analitzat mitjançant anàlisi de cicle de vida (ACV), els productes tradicionals fluorats tenen un impacte negatiu d’entre 10 i 40 vegades més gran que els productes alternatius lliures de fluor. Mentre que a nivell tècnic els productes alternatius aconsegueixen resultats d’repel·lència a l’aigua al mateix nivell que els fluorats, aquests no arriben a un nivell acceptable de repel·lència a l’oli. Aquest fet genera la necessitat d’establir un equilibri adequat i racionalitzar els requeriments en la fase de disseny per balancejar l’impacte mediambiental i les propietats tècniques d’acord amb l’aplicació final del material tèxtil tractat.

MIDWOR-LIFE està cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea, dins de la línia Environment Policy and Governance, amb Grant Agreement nombre LIFE14 ENV / ES / 000.670.
El coordinador d’MIDWOR-LIFE és l’AEI TÈXTILS, el clúster català de tèxtils tècnics, que treballa conjuntament amb altres dos clústers europeus (POINTEX d’Itàlia i CLUTEX de la República Txeca) que formen part del consorci, amb l’objectiu de, aprofitant les sinergies entre ells, contribuir a l’augment de la competitivitat dels seus membres, majoritàriament pimes del sector de tèxtils tècnics. Completen el consorci dos membres de l’AEI TÈXTILS: LEITAT (membre de Tecnio) i l’IQAC – Institut de Química Avançada de Catalunya (del CSIC) i el centre gallec CETIM.

MIDWOR-LIFE és un exemple de cooperació internacional entre clústers per millorar la competitivitat de les pimes del sector de tèxtils tècnics

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.