A la trobada han estat presents els vuit socis del projecte, tots ells representants del tèxtil i/o la confecció dels països de la conca mediterrània: Unione Industriale Pratese (en representació del Prato Cluster / Toscana); TEXFOR (clúster Sabadell / Catalunya); SEPEE (Thessaloniki Cluster / Central Macedònia); CETTEX i MFCPole (Tunis i grups Monastir / Tunísia i Ben Arous ); FEDCOC (Clúster d’Alexandria / Al- Iskandanyah); UPTI (Clúster de Betlem / Autoritat Palestina); JGATE (Amman Cluster / Jordània).
TEX-MED Clusters treballa per evolucionar les relacions de la indústria cap a un sistema tèxtil mediterrani integrat, que substitueixi l’antic model de deslocalització i subcontractació per un model de multilocalització i co-contractació més avançat i equilibrat.
Per aconseguir-ho, els vuit membres del TEX-MED Clusters treballen per dissenyar, conjuntament, projectes de cooperació entre les agrupacions empresarials i de millora de la competitivitat global i individual de la indústria tèxtil i de la confecció. En el cas concret de les empreses catalanes representades per Texfor, TEX-MED Clusters permet millorar-ne la competitivitat en relació a altres potències tèxtils com poden ser els països asiàtics o Turquia.
En el transcurs de la jornada, es van donar a conèixer els resultats de l’avaluació dels clústers mediterranis participants i es van definir les zones i actuacions més favorables per a la cooperació.
Concretament, els àmbits escollits com a àrees principals de cooperació entre els clústers (organitzacions i empreses) es troben el partenariat per a programes finançats per la UE en innovació (incloent-hi el tèxtil tècnic) i l’acabat i tractament de l’aigua i reciclatge, així com la millora del cotó (tecnocotó-orgànic-reciclat), en l’àrea de desenvolupament de producte i processos.
Pel que fa als mercats, els assistents també consideren prioritari l’establiment de mesures conjuntes per accedir als mercats dels Estats Units i Canadà i el desenvolupament internacional en zones com el Golf Pèrsic, Rússia, Xina i Amèrica Llatina. També es van posar sobre la taula qüestions com les sinergies en disseny i imatge conjunta, la cooperació en el desenvolupament de recursos humans (tècnics i dissenyadors, especialment) i en la gestió d’excedents i de l’e-commerce.
La presentació del primer estudi del projecte, “L’escenari de la indústria tèxtil i de la confecció a Europa i la posició dels països de la conca mediterrània”, va anar a càrrec de Francesco Marchi, director general d’Euratex. Per la seva banda, Francesco Pellizzari, director tècnic del projecte TEX-MED Clusters, va presentar els resultats de l’avaluació duta a terme en cada clúster participant i els trets generals i la cadena de valor d’aquest hiperclúster de la indústria tèxtil mediterrània.
La durada de TEX-MED Clusters és de dos anys (2014 i 2015) i té un pressupost total de 2 milions d’euros, dels quals 1,7 els aporta Europa; i els 0,3 restants, els vuit socis del projecte. La propera trobada del projecte tindrà lloc a Tunis (Tunísia), del 16 al 18 d’octubre de 2014.