LIFE-FLAREX és un projecte del Programa LIFE que té com a objectiu reduir l’impacte sobre el medi ambient, la salut i la seguretat dels retardants de flama que s’utilitzen actualment a la indústria tèxtil i de les seves futures alternatives, analitzant el seu impacte mediambiental i les seves funcionalitats i promovent el compromís de substitució entre les empreses europees del sector
El consorci LIFE-FLAREX es va reunir a Barcelona per la quina reunió del projecte, els dies 5 i 6 de juny. El Comitè d’Experts Externs del projecte va assistir a aquesta reunió com a part de l’estratègia del projecte per obtenir aportacions rellevants durant el seu desenvolupament.
Els membres presents van ser la Sra. Dunja Drmac, tècnic de sostenibilitat de EURATEX, el Sr. Eric Sitters, de l’Associació Europea de Retardantes a la Flama, la Dra. Mònica Ardanuy, professora tèxtil de la Universitat Politècnica de Catalunya i el Sr. Denis Mottet, tècnic científic de l’Agència Europea de Substàncies i Mescles Químiques (ECHA). La monitora del projecte, delegada per la Comissió Europea, també va participar en l’avaluació de l’estat del mateix.
El consorci es va reunir a l‘Institut de Química Avançada de Catalunya (IQAC) del CSIC a Barcelona. Es va revisar en profunditat el progrés de totes les accions del projecte. En particular, es va tractar en detall l’informe sobre el rendiment dels retardants a la flama alternatius realitzat a escala preindustrial, que ha estat publicat recentment. També es van discutir els avenços en l’Anàlisi del Cicle de Vida i l’Avaluació de Riscos i els resultats de les metodologies analítiques per quantificar els diferents productes que s’utilitzaran per avaluar el perfil toxicològic humà i la penetració en pell.
La demostració industrial està prevista iniciar-la en les pròximes setmanes a les instal·lacions dels diferents socis industrials que ja han confirmat el seu interès en les alternatives més segures de retardants de la flama: E. CIM, Bonditex i Pertex a Espanya, TF2000 i Giordanetto a Itàlia, i Inotex a la República Txeca.
Altres aspectes importants tractats durant la reunió van ser el pla estratègic per promoure la substitució cap a productes químics més segurs en el procés d’acabat tèxtil. Tots els socis comparteixen una visió i estratègia comuns per involucrar les diferents regions del projecte i buscar sinergies regionals amb autoritats i programes en curs. És important remarcar les millors pràctiques i experiències amb les que les empreses puguin relacionar-se per fer una comunicació més efectiva que ajudi a involucrar altres empreses a seguir i liderar el procés de substitució.
La reunió va incloure una revisió de les diferents activitats de divulgació i comunicació que es s’han realitzat durant aquesta primera meitat del projecte. Cal destacar la presentació del projecte en diverses conferències internacionals, incloent el iTechStyle 2019, el Simposi AEQCT i la participació de diversos dels socis en Techtextil 2019.
Finalment, el consorci va tenir l’oportunitat de realitzar una visita per les instal·lacions del CSIC-IQAC que s’han utilitzat en el projecte, incloent el laboratori de penetració de la pell i els seus equips, i també el laboratori de caracterització tèrmica on es va avaluar l’estabilitat dels diferents retardants a la flama.