MIDWOR-LIFE és un projecte cofinançat pel programa LIFE de la Comissió Europea que té com a objectiu reduir l’impacte sobre el medi ambient, la salut i la seguretat dels actuals Dwor (productes químics repel·lents de líquids) que s’utilitzen en la indústria tèxtil i les seves futures alternatives, analitzant el seu impacte mediambiental i les seves funcionalitats
El 5 de juny es va celebrar l’esdeveniment final del projecte MIDWOR-LIFE, a Brussel·les, que va reunir 36 stakeholders en el camp de la substitució de substàncies per- i polifluoradas en la indústria tèxtil, amb una àmplia representació d’alt perfil, incloent la Comissió Europea, representants de la indústria tèxtil i productors químics i centres d’investigació de tot Europa.
L’esdeveniment va començar amb la benvinguda per part de l’AEI TÈXTILS, com a coordinador del projecte i una roda de presentacions dels assistents. Posteriorment, Valentina Bertato, de la Comissió Europea, va presentar un resum del panorama normatiu en el camp dels fluorocarbonos de cadena curta. En la seva presentació, va assenyalar les adreces que les autoritats dels diferents estats membres estan prenent cap a la restricció dels fluorocarbonos de cadena curta en el futur proper. Dunja Drmac, responsable de sostenibilitat en EURATEX, va seguir presentant del punt de vista de la indústria sobre la substitució, destacant la necessitat d’informar la indústria sobre les diferents alternatives per evitar la substitució desafortunada i permetre la flexibilitat dels organismes reguladors en cas de que no hi hagi alternatives disponibles als fluorocarbonos de cadena curta com acabats de repel·lència a l’aigua i olis en productes tèxtils.
Després de les presentacions introductòries, l’equip de MIDWOR-LIFE va presentar els resultats clau del projecte en les prestacions tècniques, l’avaluació de riscos i l’impacte ambiental a través de l’avaluació del cicle de vida (LCA) de les diferents alternatives als actuals Dwór. Una de les principals conclusions tècniques del projecte MIDWOR-LIFE és que els productes alternatius lliures de fluor poden aconseguir una repel·lència a l’aigua comparable als fluorocarbonos de cadena curta i llarga. No obstant, només els compostos fluorats són capaços de proporcionar repel·lència a l’oli. L’avaluació de riscos per a la salut ocupacional va mostrar que els fluorocarbonos de cadena llarga presenten un risc moderat per als treballadors, mentre que els de cadena curta tenen un impacte mitigat en la seguretat dels treballadors i la seva exposició és altament dependent dels entorns industrials. Finalment, l’impacte ambiental, avaluat a través de la metodologia LCA, va mostrar una petjada ambiental significativament reduïda en els productes lliures de fluor, en comparació de la tecnologia fluorada convencional.
Després de les presentacions, va seguir un debat entre l’equip del projecte i els assistents. Va sorgir un gran interès al voltant de la possible derogació d’algunes aplicacions dins de la nova proposta de restricció que actualment està sent liderada per la ECHA i les autoritats nacionals. La discussió es va centrar en la necessitat de definir aplicacions crítiques on la repel·lència a l’oli és imprescindible per a incloure-les en la derogació dins de la propera restricció dels fluorocarbonos de cadena curta.
E. CIM, una empresa tèxtil espanyola membre del clúster català de tèxtils tècnics AEI TÈXTILS, va presentar la seva experiència com a participant en les accions de demostració industrial i l’impacte que l’experiència del projecte MIDWOR-LIFE ha generat a l’empresa.
Finalment, es van dur a terme presentacions de projectes europeus de gran interès per al sector tèxtil i els diferents stakeholders presents en l’esdeveniment: els projectes POPFREE i SUPFES dirigits per SWEREA, Suècia, que se centren també en la substitució de fluorocarbonos i les seves alternatives , van ser presentats per Christina Jönsson; el projecte LIFE-FLAREX enfocat als retardants de flama en aplicacions tèxtils va ser presentat per Paula Felix (LEITAT, Espanya) i INE De Vilder (CENTEXBEL, Bèlgica); LIFE AskREACH, l’objectiu és desenvolupar una aplicació per avaluar la presència de substàncies altament preocupants en diferents productes, va ser presentat per Ioannis Dosi (Agència Federal del Medi Ambient, Alemanya) i finalment Fit for REACH, que analitza casos de gestió de productes químics en la implementació del REACH, va ser presentat per Jana Simanovska (Ecodesign Competence Centre, Letònia).
L’equip de MIDWOR-LIFE també va realitzar una reunió del consorci els dies 4 i 5 de juny per revisar el progrés del projecte, a les instal·lacions de la Delegació del Govern català a la UE, també a Brussel·les. L’equip va revisar les últimes actualitzacions de cada acció individual i les activitats planificades per als propers mesos fins a la finalització del projecte. La presentació dels resultats de les proves de demostració industrial va ser un resultat important del projecte completat durant l’últim semestre. L’informe complet està disponible a la pàgina web del projecte. A més, els resultats preliminars de les altres accions clau també es van compartir entre els socis i alguns resultats destacats també estan disponibles a la pàgina web: els esborranys dels informes de l’avaluació de riscos i de l’avaluació del cicle de vida.