REUNIÓ DEL PROJECTE MIDWOR-LIFE

MIDWORLIFE és un projecte cofinançat pel programa LIFE+ de la Comissió Europea que té com a objectiu reduir l’impacte sobre el medi ambient, la salut i la seguretat dels actuals DWOR (productes químics repel·lents de líquids) que s’utilitzen en la indústria tèxtil i les seves futures alternatives, analitzant el seu impacte mediambiental i les seves funcionalitats.

El passat dia 3 d’octubre va tenir lloc la reunió semestral del projecte MIDWORLIFE en Città Studi (Biella) organitzada pel soci italià Pointex en la que van participar tots els socis del projecte.

La reunió va iniciar amb les presentacions dels avenços i resultats de les diferents accions portades a terme durant els últims 6 mesos. Cada soci va presentar també la planificació per als pròxims mesos, seguida d’un debat obert entre tots els membres del consorci per avaluar i proposar les línies estratègiques i operatives a seguir.

Els resultats principals de l’últim semestre són la publicació del lliurable B1.1: “Informe de l’aplicació i caracterització dels DWOR actuals i les seves alternatives a escala preindustrial”, la incorporació de tres nous DWOR alternatius per avaluar en les fases de laboratori i industrial, la publicació del lliurable C3.1: “Informe preliminar sobre la metodologia d’eficiència de costos i el sistema definit”, els avenços en el model d’impacte mediambiental i l’estructura bàsica de l’eina web del projecte.

El resultat més destacat del lliurable B1.1 és la bona repel·lència a l’aigua i als olis que mostren els productes perfluorosiliconats, abans i després del seu envelliment, amb un rendiment superior a la química C8 en alguns vasos. Les perfluorosilicones combinen la repel·lència a ambdós líquids (aigua i olis). Aquesta química permet l’ancoratge al substrat de la cadena flurocarbonada via distribució homogènia dels siloxans. Al contrari, les silicones sense fluorin són molt efectives aplicades en teles no teixides, però no s’obté repelenca als olis, ja que la seva energia superficial és més elevada. La tecnologia sol-gel també es debat en l’informe, que està disponible en la pàgina web del projecte.

La metodologia presentada en el lliurable C3.1 defineix el marc del cos de cicle de la vida (LCC) per estimar l’impacte econòmic de l’ús de DWORs convencionals i alternatius en diversos processos d’acabat tèxtil.

Finalment, l’eina web que s’està desenvolupant en el marc del projecte pretén compilar els diferents resultats obtinguts per ajudar a la indústria tèxtil a comparar els productes DWOR convencionals i els alternatius mitjançant una interfície fàcil d’utilitzar.

El proper pas a dur a terme és la demostració a escala industrial en la qual s’avaluaran les condicions i l’eficàcia dels DWOR seleccionats en condicions industrials. Així mateix, s’avaluaran les propietats tècniques, l’impacte mediambiental, l’anàlisi de riscos i de cicle de vida per als teixits tractats.

La demostració industrial es realitzarà en 6 empreses d’acabats tèxtils, 2 d’Espanya, 2 de la República Txeca i altres 2 d’Itàlia.

Des de l’última reunió fins a la data, diverses organitzacions rellevants del sector i diferents empreses tèxtils han mostrat el seu interès en els resultats del projecte MIDWORLIFE.

 

nota_prensa_midwor_m24_ES

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.